Praha

Praha

måndag 12 augusti 2013

Kurorter

I Tjeckien finns många kurorter - jag föreställer mig alltid hur nån kejsare eller kejsarinna på Österrike-Ungern-tiden reste hit med hela sitt följe och semestrade i dessa städer. Också idag kan man hitta en mängd spa-anläggningar och dylika erbjudanden runt om i landet och det är nog något som man borde unna sig någon dag. En sommarlördag gjorde vi i alla fall en utflykt till den lilla staden Poděbrady öster om Prag. Från tåget klev man (nästan) rakt in i en park som sträckte sig upp mot centrum. Här kunde man strosa omkring, sätta sig på en bänk eller också smaka på helande vatten (fast vi sade hela tiden heligt vatten...) för 1 krona (= 4 cent) glaset.


Hoppas vattnet verkligen hade någon effekt, för gott smakade det i alla fall inte... rikt på mineraler förstås och det smakade otroligt mycket salt och järn! Huh!
Bättre smakade då de klassiska "oplatky" - stora runda, tunna kex med lite fyllning. Vi köpte mörk choklad, hallon-choklad, citron och nån till som jag redan glömt. De kostade hela 7 kronor styck... 
 
Staden ligger vid floden Labe, som när den flyter in i Tyskland byter namn till Elbe. Så när vi hade vår picknick vid flodstranden funderade vi bland annat på när vattnet som flöt förbi skulle nå Hamburg.
 
Jag lyckades i alla fall inte fota något annat i staden än Petr som häller upp ett glas vatten åt sig. Men en fin liten stad var det och en trevlig lördagsutflykt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar