Praha

Praha

måndag 22 juli 2013

Interiör av skelettdelar

För några veckor sedan besökte vi den lilla staden Kutná hora som ligger ca 70 km öster om Prag. Staden är med på UNESCOS världsarvlista på grund av sin fina arkitektur bland annat från medeltiden. Under en lång tid var Kutná hora också centrum för silvergruvsindustri.

Staden är dessutom känd för något som kallas Benhuset i Sedlec (på tjeckiska kostnice Sedelec) som är ett litet katolskt kapell i stadsdelen Sedelec. Källarrummet till kapellet utsmyckas av konstfullt arrangerade ben från cirka 40 000 människor, ett så kallat ossauarium eller benhus.


Bakgrunden till detta var, enligt historien, att en abbot vid klostret i Sedelec sänts till det heliga landet under 1200-talet och tog med sig en kruka jord som han vid sin återkomst spred ut på kyrkogården. Därefter vallfärdade folk till Sedelec för att begrava sina anhöriga på en kyrkogård med helig jord från Golgata. Men det blev snart för trångt på kyrkogården, bland annat efter att digerdöden härjat. Därför byggdes ett källarrum i kapellet invid kyrkogården där skelettdelar från ca 40.000 människor uppbevarades. År 1870 fick en bildsnidare i uppdrag att få ordning på benhögarna och han gjorde imponerande, om än ganska makabra utsmyckningar av skelettdelarna. I vart och ett av kapellets hörn är benen upplagda i klockform. En stor sexarmad ljuskrona, som innehåller minst ett av skelettets alla ben, hänger i taket. Det finns också flera girlander och rosenkransar av dödskallar samt en komplett altartavla. (källa: Wikipedia)


Utsmyckningarna var faktiskt imponerande och man fascinerades av att någon kunde komma att tänka på att skapa sådana detaljer av skelettdelar. Dessutom funderade jag på vem som sköter städningen och dammar av allt detta!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar