Praha

Praha

tisdag 4 juni 2013

Mumintrollet och den stora översvämningen

Sommaren inleddes med regn, regn och åter regn i Prag och runt om i Tjeckien. Inte bara att det regnade flera dagar i streck, det regnade så som om någon skulle ha hällt ut ämbar efter ämbar med vatten. Inga små skurar alltså, utan det var direkta skyfall. Följderna blev förstås att vattennivån i floderna började stiga, och fortsatte att stiga... På flera håll råder katastroftillstånd, översvämningar och förstörelse.

Vi som bor nästan lika långt från Vltava (Moldau) i Prags centrum som vi bor från floden Labe (tjeckiska Elbe) öster om Prag har ju lyckligtvis inte märkt av vattenmassorna annat än på tryggt avstånd i tv:n. Men i Prag har man stängt metrostationerna i hela centrum och en bit utanför också, så visst har det påverkat oss på det viset att man fått hitta på alternativa rutter för att komma till jobbet. När man är hänvisad till bussarna som jag är, får man finna sig i att trängas i överfyllda bussar och att arbetsresan drar ut på tiden då trafikköerna är oändliga.

Nu hoppas alla förstås på bättre väder. Idag har det knappt regnat i Prag, men det lär väl dröja innan vattenmassorna sjunker undan.

Här kan man se bilder från översvämmade områden runt om i Tjeckien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar