Praha

Praha

fredag 21 juni 2013

Aldrig lagom

Samtalsämnet nr 1 det här året är nog vädret. Inte är det riktigt "normalt", aldrig riktigt lagom och från det extrema till det än mer extrema.
"Efter solsken kommer hällregn...", sjöng Povel Ramel. Här var det tvärtom, efter 2-3 veckor av ösregn och översvämningar kom värmeböljan, och en helt extrem sådan. Lyckligtvis var den ju över på en knapp vecka, men man kan nog lugnt säga att ingen hade stått ut med mera. Luften stod mer eller mindre stilla, temperaturer närmare +40 grader. Som att stå i en bastu när någon samtidigt blåser på en med en varm fön, sade en kollega. På nätterna gick temperaturen ner till kanske +28... Vår lägenhet är relativt sval och blir det varmt får man snabbt vädrat, men nu var det ingen idé att försöka med det - dagstemperatur igår: inne +29, ute +37 - vi försökte sova men svettade oss igenom nätterna.
I natt kom sedan stormen och temperaturen sjönk med ca 10 grader - härligt! Men vilken storm - blixtarna var så häftiga att det gjorde ont i ögonen, fastän man låg i sängen med slutna ögon och gardinerna för fönstren. Idag är det blåsigt som bara den. Jag tvättade lakan och tänkte att dem kan jag ju nog ha på balkongen, de är så pass tunga att de inte blåser bort. Det gjorde de inte heller, det var bara hela tvättställningen som stjälpte i vinden! Suck...
Nu får vi se vad nästa vecka för med sig - normalisering eller nya överraskningar?

1 kommentar: