Praha

Praha

söndag 6 maj 2012

Svatební koláčky - bröllopskakor

I Tjeckien är det tradition att man innan bröllop delar ut kakor (påminner ungefär om finska rahkapulla) till familjen, släktingar, vänner, grannar - ja kanske till hela byn ifall man bor på en mindre ort. På det sättet tillkännager brudparet sitt bröllop. Detta fungerar inte direkt som en inbjudan till bröllopet, eftersom också personer som inte är bjudna till själva bröllopet besöks, men t.ex. vigseln är ju öppen för alla som vill komma och på så sätt vet alla om det stundande äktenskapet.
För en vecka sen ordnades därför denna kakutdelning också för oss. Det var väl sammanlagt ca 35 uppsättningar kakor som delades ut. Eftersom släkten är ganska utspridd var det fyra städer som skulle avklaras. Själva var vi bara med på en dag i två städer, eftersom vi inte kunde ta ledigt från jobbet desto mera. Petrs mamma och syster åkte därför redan på fredag eftermiddag omkring till nästan 30 (!) familjer i Trinec med närmaste omgivning och så gjorde vi rundan till städerna längre bort tillsammans på lördagen.
En helt trevlig tradition faktiskt. Sen på vissa ställen skulle det ju skålas i lite snaps och så...
Så här såg i alla fall kakuppsättningarna ut:

2 kommentarer:

 1. Hej Anna
  Jag är in och läser här då och då.. :) Låter som en kul men ganska tidskrävande tradition. Lycka till med alla förberedelser och sätt upp bilder från den stora dagen sen!

  hälsar Tea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mest tidskrävande var det nog för Petrs mamma som (tillsammans med några väninnor) packade in alla kakorna och sedan (tillsammans med hans syster) kuskade runt i byarna med det hela. Men det var en viktig tradition för henne och jag tror hon gjorde det med glädje. Vi seglade ju sedan bara in här från storstaden och delade ut det sista :-)

   Radera