Praha

Praha

måndag 7 maj 2012

Läkarbesök i Tjeckien

Idag var jag för första gången i behov av att uppsöka en läkare här i Prag. Systemet är det samma som i Tyskland, på den ort där du bor söker du upp en husläkare. De finns lite här och där, inte direkt lätta att hitta t.ex. på google. Det finns dels små mottagningar med kanske bara en läkare, och dels större så kallade polikliniker.
Vi började med att ringa till den närmaste polikliniken, de hade endast en läkare på plats idag (imorgon är det helgdag, så timingen var inte direkt perfekt) och den läkaren tog inte emot nya patienter. Ja, det är ju tydligen så att läkarna kan välja att ta emot ett begränsat antal patienter, så man måste liksom vänta på att folk råkar flytta bort om man vill in till någon speciell läkare (så var det också i Tyskland).
Så fick vi ringa följande ställe, där menade de att vi bodde i fel stadsdel men visste berätta vilken läkare som låg närmast oss. Ringde dit, ingen där, kanske stängt idag. Så vi ringde polikliniken vid följande metrostation och där fick vi äntligen lov att komma in. Där hade folk tydligen flyttat bort, för en läkare tog emot nya patienter. Fick registrera mig hos henne och komma in på diagnos - angina på tonsillerna.
Lite konstigt hos denna läkare var att patienterna kom och gick och ibland väntade samtidigt i förrummet hos sjuksköterskan. Blodtryck mättes på en, medan en annan hämtade ett recept och en tredje diskuterade något sjukdomstillstånd. Men detta tyckte också Petr att kändes ganska avigt, så det tycks i alla fall inte vara allmän praxis.
Nu blir det en vecka sjukledighet och antibiotikakur. Håller tummarna för snabb tillfriskning, om en vecka skall jag vara i toppform igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar