Praha

Praha

onsdag 26 mars 2014

Sömn

Sömn är något man som småbarnsföräldrar ibland får mindre och ibland mera av. Vi har inte kört någon sömnskola med Ella utan bara försökt göra vårt bästa för att hon skall somna tryggt och sova någorlunda bra.
De tre första veckorna gjorde hon knappt något annat än sov. Och redan från början tycks hon på något underligt sätt ha lyckats skilja på dag och natt för hon har alltid sovit mycket bättre och längre pass på natten än på dagen. Från tre veckors ålder fick man börja kämpa med dagssömnen och det gör vi i princip fortfarande. Hon har alltid sovit väldigt lite dagtid, och många gånger sover hon bara en halv timme i sträck. Hela hösten och vintern sov hon också endast ute i vagnen och fram till början av det här året i princip bara på promenad då vagnen var i rörelse. Sedan har vi så småningom lyckats få till det med att sova på balkongen och nu börjar det också fungera med dagssov inne. Fortfarande är hennes dagssov lite som att spela på lotto - ibland kammar man hem högsta vinsten men ofta vinner man knappt något. Nu när hon är sju månader verkar vi kunna gå ner till två sovpass under dagen eftersom hon orkar vara vaken ganska länge. Ibland får vi ihop bara ca 1,5 timmar sömn under dagen. Sover hon över två timmar sammanlagt är det en stor vinst och vid 2,5-3 timmar är det dags för fest!
Men Ella har för det mesta sovit ganska bra på nätterna, 10-11 timmars nätter är det oftast (korta uppvakningar självklart och en gång mat, men sällan längre pass vaken). Visst finns det tunga perioder men också nätter då vi får sova riktigt mycket själva. Fram till ca 2,5-månaders ålder vaknade hon bara en gång för mar, men hon sov så högljutt så att jag inte kunde sova själv. Det löstes med att jag ofta sov på soffan i det andra rummet. Fortfarande sover jag några nätter i veckan på soffan för också om vi tar nattvakt varannan natt med Petr så lyckas jag sällan sova särskilt bra under mina "lediga" nätter om jag sover med resten av familjen i sovrummet. Och så märker man nog att har hon sovit dåligt på natten så blir det mera sömn på dagen.
Ja, nog går man hur som helst omkring och är konstant trött. Också under graviditeten sov jag dåligt så nu ca ett år med dålig sömn bakom mig börjar kännas ordentligt. Och vi skrattar ibland när vi går och lägger oss 21-22-tiden på veckosluten och ibland efter kl 20 under veckan, men vi försöker vara smarta och sova så mycket vi får när Ella sover.
Men det kommer väl nog en dag då vi får vara de som väcker Ella istället, eller då hon går och lägger sig senare än vi.

En gång somnade Ella på golvet i vardagsrummet... (alltså EN gång på 7 månader)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar