Praha

Praha

måndag 4 november 2013

Svar: Skattefinansierat

Det kom en fråga efter det förra inlägget angående finansiering av alla undersökningar under graviditeten. Jag vet ju igen inte hur det är i andra länder, men här var det till största delen skattefinansierat. Hur mycket man själv betalar i slutändan beror mest på vilket förlossningssjukhus man väljer, eftersom de kan ha olika tilläggstjänster som man eventuellt betalar för. Kostnaderna för dessa varierar mycket mellan sjukhusen.

Jag betalade 80 kronor (motsvarar ca 3,20 euro) de två första gångerna hos gynekologen, och samma sak då jag gick på efterkontroll efter förlossningen. 30 kronor är en allmän expeditionsavgift som alltid betalas hos läkarna, 50 kronor var en "undersökningsavgift". Men detta var alltså bara de två första gångerna, sedan behövde man inte betala något mera under resten av graviditeten.

För sjukhusvistelsen betalade jag 100 kronor (4 euro) per dag, alltså 500 kronor sammanlagt, och det var typ för mat och sjukhuskläder. Det som kostade extra och kostade ganska mycket var att gå på förlossningsförberedande kurs samt att få ha sin partner närvarande vid förlossningen. Båda kostade 1500 kronor var (ca 60 euro) - man fick ett paketpris på 2750 kronor (250 kronor rabatt, heh) om båda gick på kursen. Här märker man att det alltså inte alltid är så vanligt att papporna är med vid förlossningen. Eller så var det åtminstone förut, det har nog också ändrats och de flesta pappor (partners) vill vara med. Men ledigt från jobbet får partnern enligt lag endast för att följa kvinnan till sjukhuset, sen skall man återvända till arbetsplatsen (Petrs chef är däremot så superb så hon såg till att han självklart fick lite ledigt för att vara med om förlossningen - och han var ju faktiskt på jobbet väldigt snabbt ändå eftersom vi hade kejsarsnitt tidigt på morgonen).

Hur som helst, det mesta var alltså skattefinansierat. Jag glömde ännu i förra inlägget att skriva att man under graviditeten dessutom gick på en läkarkontroll med EKG-check till sin vanliga läkare samt till tandläkaren. På grund av kejsarsnittet var jag dessutom tvungen att göra en extra läkarkontroll med typ 25 olika prover för att kolla att jag var ok för operationen. Ingen av dessa kontroller kostade heller något extra.

Vi betalar normal sjukförsäkring från våra löner, alltså på samma sätt som i till exempel Finland. Det finns dock inte bara ett sjukförsäkringsbolag (så som i Finland) utan man väljer själv bland de som finns. Men det är fråga om kommunal sjukförsäkring i alla fall. Ella är också sjukförsäkrad på samma sätt, vi har bara registrerat henne på samma bolag som vi själva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar